Olomoucký klub

Otazníky nad projektem „SEFO“ v Olomouci

27.03.2011 19:39

Jak jste už asi zaregistrovali, v médiích proběhly zprávy o tom, že projekt Muzea moderního umění nazvaný ve zkratce SEFO (Středoevropské fórum) není mrtvý. Jak olomoucká radnice, tak i Olomoucký kraj dále bojují za jeho realizaci. Já nechci polemizovat nad potřebností nebo přínosem tohoto projektu pro obyvatele našeho města a kraje, jen se zamýšlím nad několika otazníky a kauzami, které od počátku tento projekt provází.
Již na začátku mě zarazilo, že bývalé vedení města vůbec přistoupilo na výměnu Edelmannova paláce za jednu z parcel, kde má stát plánované muzeum. Podle smlouvy podepsané 31. března 2009 by podnikatel Miroslav Barnet získal historický skvost na Horním náměstí za pouhých 38 milionů korun. Výměnou poskytne necelých 400 metrů čtverečných pozemku v proluce u Muzea umění a doplatí 28,5 milionu korun. Po velké nevoli občanů Olomouce a podání několika stížností či trestných oznámení se v postoji města k dané transakci nic nezměnilo. V dnešní době Policie ČR konečně zahájila alespoň stíhání znalkyně, která posudky pro směnu vypracovala. Podle kriminalistů by bylo město poškozeno při směně Edelmannova paláce za pozemky v Denisově ulici nejméně o 23 milionů korun.
K této věci uvedl vedoucí tiskového oddělení radnice pan Rašťák následující: „Nám nepřísluší posuzovat, kteří znalci postupovali správně a kteří nikoliv. To je záležitost, kterou šetří policie a rozhodne o ní případně soud. Směnná smlouva je v nynější podobě platná do konce června, ale znovu zdůrazňuji, že naplněna bude pouze za podmínky získání dotace a realizace SEFO.“ Vedení města jakékoliv pochybení odmítá, i když spousta lidí kritizovalo několik let vyjednané podmínky celé směny. Nemusíme být velcí odborníci, abychom zjistili, že v daných posudcích nebylo něco košer. Co k tomu dodat?
Další věcí, která je přinejmenším k zamyšlení, je podoba navrhovaného objektu a průběh realizace návrhu projektu. Argumentace ředitele Muzea umění pana prof. Zatloukala, že nedošlo k porušení zákona o veřejných zakázkách, když Ministerstvo kultury ve spolupráci právě s Muzeem umění nevyhlásili řádnou soutěž na návrh projektu, asi občany Olomouce moc nepřesvědčil. Tento postup také kritizovala Česká komora architektů viz. https://www.cka.cc/oficialni_informace/stanoviska-cka/sefo_090709/?searchterm=olomouc . Především skutečnost zpracování pouze jediného návrhu, který mimo jiné vyvolává u obyvatel dle několika anket v olomouckých médiích značné negativní emoce, je alarmující. Jedná se také o velmi výrazný zásah do památkové rezervace v historickém centru města, kde se naproti plánovanému objektu nachází nádherný barokní kostel Panny Marie Sněžné. Proto se ptám, proč nebylo předloženo občanům Olomouce více návrhů, ke kterým se mohli vyjádřit, popřípadě zvolit ten, co se jim líbí nejvíce?

 

Bc. Radek Haviger, místopředseda klubu Olomoucké Věci veřejné

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.