Olomoucký klub

Výstupy ze schůzky klubů strany Věci veřejné olomouckého kraje ze dne 12.3.2011

16.03.2011 20:32

 V souvislosti s procesem při přijímání důchodové reformy k nám pronikly informace, že kluby strany Věci veřejné se v celé republice začínají ohrazovat proti způsobu komunikace této reformy se stranou jako takovou. Rozhodovací procesy strany vznikají v této záležitosti příliš izolovaně a tedy netransparentně a to většině stranických kolegů vadí.

Motto našeho jednání: Pokud nedokáže vedení strany vykomunikovat reformu se stranickou základnou a najít v ní většinovou oporu pro kroky, které činí, jak ji chce posléze obhájit před všemi obyvateli této země?

Byli bychom velmi neradi, pokud by tato aktivita byla pokládána za zásadní rozkol ve straně. Uvědomujeme si, že straničtí kolegové při vyjednávání reformy se pohybují v značně zúženém rámci daným koaličním partnerstvím, ale logika uzavřených dohod musí být srozumitelná jak nám členům strany, tak i obyvatelům této země. Respektujeme tento aspekt vládní politiky. Výzva je především apel na vedení strany a také přirozený obranný proces před zásadními kroky strany, které nejsou dostatečně vysvětleny a nejsou stranou většinově akceptovatelné. Právě u důchodové reformy jsou názorové veletoče důkazem naprosto ideologicky nezakotveného rozhodování stranických špiček.  Obáváme se, že momentální podoba důchodové reformy je většinově pro stranu nepřijatelná.

Strana na základě výstupu ideové konference pokračuje v konsolidaci strany v regionech a tvorba krajských struktur je tohoto důkazem. VV nejsou marketingovým projektem jak je politickou konkurencí označována, ale doufáme, že má blíž k projektu Občanského fóra v porevoluční éře.

V tuto chvíli je možno konstatovat, že došlo k názorovému sjednocení většiny klubů strany v rámci Olomouckého kraje a vznikla výzva, jejíž hlavní myšlenkou je apel na nosný pilíř strany - referendum.

Myslíme si, že jde o konstruktivní krok v rámci strany a apelujeme na princip otevřenosti strany směrem k voličům, byť vnímáme, že koaličním partnerům tento vysoce demokratický princip nemusí vyhovovat. Věci veřejné by jej měli ctít.

V rámci výzvy žádáme, aby podobně důležitá témata, jako je důchodová reforma a jejich rámcová podoba měly většinovou podporu stranické základny.

Poslankyně Lenka Andrýsová a Dagmar Navrátilová vzaly toto rozhodnutí krajského zasedání na vědomí a přednesou jej na poslaneckém klubu.

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.